Előszó

2010. október 14., csütörtök

Házicsokikrém

300 g    cukor
7   db    egész tojás
400 g    vaj
160 g   kakaópor

A vajat habosítsuk ki és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre maximum 85 C-fokra. Ezt úgy szoktam megoldani házilag, hogy lábosban felteszem a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverem, addig, míg csípősen forrónak nem érzem, amikor beledugom az ujjam, (ha tovább melegítem rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő.

Piskóta alaprecept.

12 megjegyzés:

  1. szia

    én is ezt a receptet hazsnálom már régóta. de lenne egy kérdésem:
    mi az oka annak, hogyan kerüljem el, hogy a vaj kicsapódjon?
    mert sajnos elő szokott fordulni. hallottam eddig olyat , hogy legyenek egyenlő (szoba) hömérsékletűek. a krém is meg a vaj is. Ezt próbálnám mindig. azaz ha fel van verve a vaj, az is áll 1-2 órát akonyhában, meg a fözött krém is áll 1-2 órát. De igy is mindig csak egy picit keverek be először (3-4 evőkanálnyit) , hogy megnézzem jó -e.
    és van hogy igy jó, de amikor a nagyobb adagot bekeverem, az már kicsapódik.
    olvastam olyat is, hogy a vajnak kell melegebbnek lenni, meg olyat is, hogy a krémnek kell melegebbnek lennie...
    szóval, hogy is van ez?

    és ha kicsapódott, lehet még javitani vhogy? merthát egy csokikrém elég szörnyen néz ki igy
    köszi a választ
    ildi

    VálaszTörlés
  2. Szia Biii!

    A probléma az lehet, hogy nem hűl ki teljesen a tojáshab és megolvasztja a vajat. A legjobban akkor engedelmeskedik ez a krém, ha elkészítés után nem töltöd a tortába azonnal. Hanem hűtőben megdermeszted, aztán újra kikevered. Ekkorra az íze is jobban összeérik és a tartása is jobb lesz. Próbáld ki azt a verzióját, hogy a 16 dkg kakaópor helyett teszel bele 30 dkg olvasztott ét, fehér vagy tejcsokoládét, de ezt mindig a legvégén keverd bele, tehát csak a vaj után. Ennél a variációnál is érdemes kidermeszteni a krémet aztán újra átkeverni.

    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  3. mai 3. hozzá(d) szólásom:
    kiprübálam a fözött krém készitést ahogy irtad, igaz nem tortába töltöttem és nem csokis lett, hanem vaniliás és hólbdába ment.. de nagyon jó lett! sokkal habosabb , könnyedebb volt, isteni!!
    hamarosan kipróbálom csokissal is!!

    VálaszTörlés
  4. Vili, gondoltam megírom, hogy ez a krém isteni! Akiknek ezt csináltam, ódákat zengtek róla! Én 20%-os kakaót rakok bele, és ennél csokisabb már nem is lehetne! Nagyon köszi a receptet! U.i. én is imádom, pedig nem szeretem a vajas krémeket :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Vili!
    Ezt a csokikrémedet nagyon sokan dicsérik a világhálón,ezért arra gondoltam,hogy triplacsokis variációban ez kerül az esküvői tortánk alsó szintjébe.Pénteken töltjük,akkor csütörtökön elkészíthetem,és a tojás kellően hőkezelt ahhoz,hogy még vasárnap is biztonsággal lehet fogyasztani az esetleges maradékot?Egyébként szeretném még a karamellkrémedet és az epertortád receptjét is 'beépíteni':)Szuper a blogod,a piskótád isteni,hihetetlen,hogy sütőpor nélkül ennyire szép,jó-tartású!Köszönöm,hogy megosztod velünk a tudásodat!(a videókért külön hála!)
    Üdvözlettel!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Örülök, hogy ízlett a krém. A legfinomabb természetesen, ha másnap fogyasszuk a belőle készült tortát. De, ha csak ennyi időt áll hűtőben, akkor nem lesz baja. A karamell és az epertortát, javaslom, hogy erre az alkalomra állati és növényi tejszín 50-50% arányából készítsd. Így jobb lesz a tartása, és egy esküvői tortánál erre szükség van.
      Üdv: Farkas Vilmos

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a választ és a tanácsot!A növényi tejszínnel ugyanúgy kell(lehet) bánni,mint az állati tejszínnel?(fel lehet melegíteni,forralni?)

      Törlés
  6. Kedves Vilmos!
    Az lenne a kerdesem, bar irtad , hogy a tojasos-kremeket masnap a legjobb elfogyasztani, de azert megtudnad mondani hogy megis hany napig tarolhato hutoben, es fogyaszthato biztonsaggal???
    Koszonom: Andi Kabelik

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom krem. mindig ezzel toltom a tortakat de van hogy sutiket is. Masnap a legfinomabb. Koszonom.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom krem. mindig ezzel toltom a tortakat de van hogy sutiket is. Masnap a legfinomabb. Koszonom.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom krem. Mindig euuel tolrok be tortat de van hogy autemenyt is. Koszonom

    VálaszTörlés