Előszó

2011. december 4., vasárnap

Karácsonyi kalács, fonott bejgli



Recept 3 db 250 g-os kalácshoz

Tészta:

460 g liszt
130 g vaj
80 g zsír
40g porcukor
1 csipet só
1 csipet élesztő
1 tojás sárgája
80-95 ml tej
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje

Tészta gyúrása:
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 12 db 70 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben kb. fél órát.

Töltelék:
140 g dió vagy mák
80 g cukor
25 g édesmorzsa
80 ml víz
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
Fél vaníliarúd kikapart belseje

Ezt az anyagmennyiséget kétszer készítjük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Töltelék lefőzése:
Az édesmorzsát keverjük össze a dióval illetve a mákkal. A többi anyagot a vízzel forraljuk fel, majd öntsük rá a száraz alapanyagokra és keverjük össze. Miután kihűlt mérjünk ki belőle 50 g-os darabokat.
Tipp: A tölteléket ízlésünk szerint variálhatjuk. Készíthetjük pl.: víz helyett tejjel, ízesítő anyagként használhatunk még mézet, lekvárokat és aszalt gyümölcsöket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne változtassuk meg a töltelék keménységét.

Kalács összeállítása:

A tészta darabokat nyújtsuk ki ovális alakúra, és hosszanti irányban osszuk szét rajta a tölteléket, majd sodorjuk fel. Így hosszúkás szálakat kapunk. Ezeket fonjuk össze négyesével, két diós és két mákos variációban.

A kalácsok lekenése:
A megfelelő keverési arány a kenőtojáshoz 2 tojássárgája és egy egész tojás. Ezzel kenjük le a kalácsokat először, majd tegyük hűvös helyre száradni. Ha megszáradt rajta az első réteg, akkor kenjük le tojásfehérjével és ismét szárítsuk hűvös helyen.

Sütés:
Amikor megszáradt a kalácsokon a tojásfehérje, szurkáljuk meg és tegyük 190 C-fokos előmelegített sütőbe 25-30 percre. A sütési idő felénél kapcsoljuk be a nedvességtartalom csökkentő programot, ennek híján támasszuk ki a sütőajtót egy gyufáskatujával.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Vilmos? Mi az az édesmorzsa? üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves zsej!
      Az édesmorzsa piskótából kekszből készült morzsa. Esetleg lereszelt babapiskóta.

      Törlés
  2. Kedves Vilmos! Tehát az is megfelel, hogy ha veszek pl háztartási kekszet, és azt reszelem le édesmorzsának?
    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés