Előszó

2012. február 3., péntek

Blundel tészta készítése


Blundel tészta

1000 g liszt
500 g vaj
500 ml langyos tej
100 g cukor
50 g élesztő
10 g só
2 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje

Az 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Most ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 140 grammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

Kakaós csiga készítése

A cukrozott kakaópor aránya
30 g kakaópor
90 g cukor

A behajtogatott blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, vagy kakaóvajjal, de figyeljünk, hogy ne legyen forró. Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal. Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük szilikon papíros tepsire. Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.
Túrós táska készítése

Túrótöltelék

125 g túró
25 g cukor (ízlés szerint)
12 g búzadara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.

A blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel 10*10 cm es négyzetekre. Vízzel kenjük meg a felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát. 35 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.

A videdóben említett sütemények elkészítése megtekinthető:
Túrós táska
Kakaós csiga

11 megjegyzés:

  1. szia
    tegnap kinéztem ezt a receptet, reggel nekiálltam és isteni kakaóscsigákat sütöttem belőle!! nagyon jó tészta lett, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vilmos!

    a lisztes vajból félretett rész hova került? A videót nézve úgy tűnik, nem raktad a tálba a többi alapanyaghoz. Kérlek segíts, nehogy elrontsam emiatt!!
    köszönöm! Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi! A félretett részt a tésztába kell belehajtogatni, ahogy a videón a 3. percnél látszik.

      Törlés
    2. Köszönöm, de a kisebbik (40g) félretett részre gondoltam, hogy az hova került. A videón ez nem kerül szóba, de most látom, hogy a leírásban a tésztához gyúrod. Jól értem??
      köszönöm!

      Törlés
  4. Vilmos! Ebből a tésztából rétes is készíthető? Köszönöm. Szilvia.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Vilmos! Magm is cukrászüzemben dolgoztam, és tanultam meg sok fogást.Örülök, hogy van valaki, aki visszatudja adni a szakma igazi oldalát valódi pontossággal.Van még mit tanulnom ugyan már idős vagyok, de Ön egy csodálatos ember akit nagyon tisztelek, és tanulok öntől mindíg!További sikereket a munkájához!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Vilmos !
    A leírt receptben 140 gramm lisztes vajat teszel félre a tészta alaphoz, a videón 40 gramm szerepel . Én megcsináltam a 140-el, és igencsak lágy lett a tésztám . Melyikre kell hagyatkozni . Köszönöm : Majorné Cseh Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én mindig a 140-nnel csinálom, kicsit lágy, de jó lesz mindig.

      Törlés
  7. le lehet fagyasztani a tésztát,esetleg nem használnam föl az osseset?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én le szoktam fagyasztani. 3 részre osztom, egyharmadot szoktam megcsinálni, a másik két harmadot fagyasztom.

      Törlés