Előszó

2012. augusztus 27., hétfő

Bagel




Recept 8-10 db hoz

600 g liszt
2-3 g só (1 teáskanál)
20 g cukor
2-3 ml olaj (1 teáskanál)
10 g vaj
1 egész tojás
250-300 ml víz
12 g friss élesztő

Főzéshez

40-50 g nádcukor

Szóráshoz
Ízlés szerinti magvak illetve sók, pl.: mandula, pisztácia, szezámmag, lenmag, színes nagyszemcséjű sók.

Tegyük egy nagy tálba a tojást, a cukrot, az élesztőt és a víznek a ¾ részét. Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat, majd a lisztet és a legtetejére a sót, amit feloldottunk a maradék vízben. A tésztát dagasszuk simára, majd picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le légmentesen nejlonnal és érleljük 40 percig. Az érési idő felénél érdemes egyszer átgyúrni, ezzel megeddzük a sikért és javítjuk a tészta tartását. Ha lejárt a 40 perc, osszuk a tésztát 8-10 részre, attól függ, mekkorát szeretnénk készíteni. Gömbölyítsük fel a darabokat és hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd kissé lapítsuk el, és sodorjuk fel a tésztákat. Sodorjuk ki kb. 25 cm hosszúra, formázzunk kőrt és csípjük össze a végeket. Egy tepsire tegyünk egy konyharuhát, melyet kissé meglisztezünk, és erre pakoljuk a megformázott tésztákat, egy mástól 2-3 cm távolságra. Egy másik bevizezett konyharuhával takarjuk le, és fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten.

Főzés

Tegyünk fel forrni egy lábos vizet, amiben elkevertünk 40-50 g nádcukrot, de lehet kristálycukor is. A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Itt arra kell figyelnünk, hogy azaz oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, azaz oldala legyen felül fürösztés közben felül. 15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy
Szűrőkanállal emeljük ki és tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire. Szórjuk meg magvakkal, vagy sóval és rögtön tegyük be egy 220 C-fokra előmelegített sütőbe, 13-14 perc alatt süssük arany barnára. A sütés elején érdemes egy picit meggőzölni.

Szakmai szösszenet:
A legtöbb élesztős tészta receptjében azt olvashatjuk, hogy „langyos víz”. Ez így ebben a formában egy picit hiánytalan. Több dologra kell odafigyelnünk, amikor beállítjuk a víz hőmérsékletét. Az élesztő 40 C-fok felett elpusztul, tehát ezt a hőmérsékletet soha ne lépjük túl. Amit szem előtt kell tartanunk, hogy a bedagasztott tészta hőmérséklete 29-31 C-fokos legyen, így fog a legoptimálisabban fejlődni. Tehát ha szobahőmérsékleten dolgozunk, akkor langyos vízzel dagasszunk. Ha viszont nyáron egy 40 C-fokos panellakásban vagyunk, akkor célszerűbb. Hidegebb vizet használni. És értelem szerűen, ha hidegebb, helyiségben készítjük, a tésztát akkor használjunk melegebb vizet.

1 megjegyzés:

  1. Szia Vilmos!
    Elkészítettem a bagelt az útmutatásod szerint. Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül omlós. Köszi, hogy megosztottad ezt a finom péksüti készítését. Várom további receptjeidet.
    Kati

    VálaszTörlés