Előszó

2012. szeptember 11., kedd

Tiramisu Zilatortaformában


Egy újfajta felhasználását szeretném bemutatni a zilatortaformának. Lényege, hogy hogyan tudjuk kivonni, a lágyabb krémeknél a fixáló anyagokat, a receptekből. Így ezzel az eljárással zselatin hozzáadása nélkül tudunk a zilatortaformába tölteni mousseokat, vagy akár a tiramisut.

Készítsük elő a tortaformát a következőképpen:
Fordítsuk meg a szilikonformát, és az alján lévő 25 kis üreget vékonyan kenjük ki formaleválasztóval (használjuk erre az ujjunkat). A fémkeretet helyezzük egy sütőpapírral ellátott tepsire

Recept 1 db 25-ös kockaformára
Piskóta

3 db tojás kettéválasztva
100 g cukor
100 g liszt
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tojás sárgáját a citromhéjjal és a vaníliával elkeverem, de nem habosítom.
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd lazán elkeverem a sárgájás résszel, végül apránként beleforgatom a lisztet. A bekevert masszát szedjük egy 8-10 sima csővel ellátott nyomózsákba.
 








Töltsük meg a szilikonforma alján lévő 25 üreget, színültig és süssük meg 200 C-fokon 10-12 perc alatt. Amint kisült szedegessük ki a kis piskótákat és fordítsuk meg a szilikonformát. A fémkeretre még mindig nem lesz szükség, de fújjuk ki a szilikonformát. A nyomózsákkal kb. 1 cm vékonyan töltsük fel a szilikonformát piskótával, így egy vékony piskótarácsot kapunk. Ezt is süssük meg 200 C-fokon 10-12 perc alatt, kisülés után a piskótarácsot hagyjuk a szilikon formában. A maradék piskótamasszánkat szedjük az előkészített fémkeretbe és vékony lapnak simítsuk el, majd süssük meg 200 C-fokon 10-12 perc alatt. Miután kisült a piskótalap vágjuk le róla fémkeretet, mossuk el és helyezzük a szilikonformában lévő piskótarács köré. Tehát van egy piskótalapunk (a sütőpapírt még hagyjuk rajta), egy piskótarácsunk a szilikonformában és 25 db apró kis piskótánk.

Krém

2 db egész tojás
40 g cukor
200 g mascarpone
120 g olvasztott fehércsokoládé

Kávé, amaretto likőr, cukorszirup

A kávét ízlés szerint cukrozzuk, és a likőrrel ízesítsük. Ezzel gazdagon ecseteljük meg a piskótarácsot, és vékonyan kenegessük meg a piskótalapot.
A tojásokat a cukorral folyamatos kevergetés közben, vízgőz fölött hevítsük forróra maximum 85 C fokra, majd robotgéppel verjünk kemény habot belőle. Egy kevés tojáshabbal lazítsuk fel a mascarponét egy habverő segítségével, majd adjuk hozzá a többi tojáshabot, valamint az olvasztott csokoládét, és egy hablapát segítségével a lehető legkevesebb mozdulattal keverjük simára. Az elkészült krémet töltsük az előkészített piskótarácsra, majd fedjük le a piskótalappal. Egy éjszakán keresztül mélyhűtőben dermesszük. Ha kidermedt válasszuk le a szilikonformát és távolítsuk el a fémkeretet. Forró vizes késsel szeleteljük, üregeibe helyezzük a 25 db mini piskótát szintén amarettos kávéba áztatva. Kakaópórral enyhén megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés: